Tourtip 9: Adam en Simon Yates


Aftellend naar de Tourstart worden in deze reportage renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in de Tourpoule?
Vandaag in deel 9: Adam en Simon Yates.

Yates&Yates

Het Australische Orica-Greenedge komt mogelijk met een tweeling naar de Tour. De Britse broertjes Adam en Simon Yates staan op de nominatie te worden geselecteerd. Beide zijn tweedejaars prof en reden al een grote ronde in hun debuutjaar; Adam de Vuelta en Simon de Tour. Met hun 22 jaar zijn ze nog hartstikke jong en worden er geen wonderen verwacht in de diverse klassementen.

Beide komen van de baan en hebben ook op de weg al hier en daar etappes gewonnen en ereplaatsen behaald. Zo won Adam een bergetappe én het eindklassement van de Ronde van Turkije 2014. In de Dauphiné van dat jaar werd hij zesde door in de laatste bergetappe knap derde te worden, net achter Romain Bardet. Ook in het jongerenklassement moest hij Bardet voor zich dulden en ook hier werd hij derde. In de Dauphiné van dit jaar speelde hij echter geen rol van betekenis en ging de aandacht naar broer Simon. Die reed een verdienstelijke ronde en alsof er door de familie Yates iets rechtgezet moest worden, won hij het jongerenklassement, vóór Romain Bardet. Met name zijn optreden in de laatste bergetappe maakte indruk: kort achter Froome won hij de sprint om de tweede plaats van Rui Costa en Van Garderen. Van Garderen verloor mede door de sprint van Yates het eindklassement en Bardet werd aan de voet van de laatste klim nog door de kenners getipt voor het jongerenklassement; de achterstand op Yates zou hij in die klim ruimschoots goedmaken.

Beiden kunnen dus behoorlijk klimmen, maar of ze zich gaan mengen in de strijd om de bolletjestrui is onwaarschijnlijk; daarvoor missen ze nog de nodige inhoud en ervaring. Toch zal ik in ieder geval één Yates selecteren voor mijn Tourpoule. Tenminste, als ze door de ploeg opgesteld worden. Orica-Greenedge is namelijk met BMC kanshebber voor de ploegentijdrit en zoals wel vaker zal de ploeg gokken op dagsucces; dat gokken ze vaak goed.

2 gedachten over “Tourtip 9: Adam en Simon Yates

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s