Tourtip 8: Bauke Mollema


Aftellend naar de Tourstart worden in deze reportage voor Cyclingstory.nl renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in de Tourpoule?

Vandaag in deel 8  Bauke Mollema.

Als absolute kopman komt Bauke Mollema namens Team Trek aan de start. De altijd rustige Groninger lijkt stappen te hebben gemaakt in zijn eerste jaar bij Trek, waar ook Fabian Cancelara onder contract staat en aan de tijdrit gewerkt werd. Mollema roemde het professionele klimaat bij zijn nieuwe werkgever en na een zesde plaats in de Tour van 2013 en tiende plaats in 2014 zou hij klaar moeten zijn voor minimaal een evenaring van zijn beste prestatie.

Helaas hebben we nog niet veel van hem gezien dit jaar, en wat we zagen was nog niet altijd overtuigend. Na een tweede plaats in de Tirenno kwam hij ten val in de Ronde van het Baskenland. Dat zorgde voor rugklachten waardoor aansprekend resultaat uitbleef. Zelf verklaarde hij dat het in de Dauphiné al per dag beter ging en dat het vertrouwen richting de Tour toenam. In de bergen zal Mollema bijgestaan worden door ervaren jongens als Haimer Zubeldia (die aan zijn vijfentwintigste (!) grote ronde begint) en Júlian Arredondo, bergkoning in de Giro van 2014. Het zal even wennen zijn om hem niet als de helft van tandem Bau & Lau aan het werk te zien.

Behalve de bergetappes op het einde van de Tour is het de moeite waard Mollema te volgen in de tijdrit op dag 1. Heeft hij kunnen leren van Cancellara op deze discipline en waar staat hij ten opzichte van zijn concurrenten? Etappe 2 en 6 voert het peloton grote delen langs de kust waar de wind vrij spel heeft. Kan hij de concurrentie opnieuw verrassen zoals in 2013, toen hij er mede verantwoordelijk voor was dat het peloton brak en klassementsrenners kostbare tijd verloren? In de Amstel Gold Race en Waalse Pijl is hij (mits fit) altijd wel goed voor een top-10 plaats en daardoor zijn met name etappe 3, 6 en 8 interessant; de klassementsmannen laten hier zien wie er goed zijn en willen geen kostbare secondes verliezen.

Mollema in de top-10? Het is mogelijk maar met hem nog vele anderen. Opmerkelijk is zijn keuze om tot net voor de Tour van start gaat, op hoogtestage te gaan; veel renners krijgen een dip te verwerken in de periode na de stage, maar Mollema schijnt daar geen last van te hebben. Dat moet dus gaan blijken. Een Tourpoule zonder Nederlander kan natuurlijk niet; ik stel hem op.

Mollema

2 gedachten over “Tourtip 8: Bauke Mollema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s