Tourtip 7: Rui Costa en Kristijan Đurasek


Aftellend naar de Tourstart worden in deze reportage renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in de Tourpoule?

Vandaag in deel 7  Rui Costa en Kristijan Đurasek.

Lampre-Merida komt met grote namen naar de Tour maar zal naar verwachting geen hoofdrol gaan spelen in de verschillende klassementen. Rui Costa is de absolute kopman en hiermee hoopt de ploeg eindelijk eens top-10 te gaan rijden. De wereldkampioen van 2013 en drievoudig winnaar van de Ronde van Zwitserland kwam tot dusver tot drie etappeoverwinningen, maar in het algemeen klassement is de 18e plek uit 2012 zijn beste prestatie. Zijn sterke optreden in de laatste etappe van Critérium du Dauphiné, waarin hij in een drijfnatte finale onder andere Nibali en Valverde bergop het nakijken gaf en won, lijkt een voorbode voor misschien wel zijn beste eindklassering in de Tour.

Naast speerpunt Costa verschijnt Lampre-Merida met Đurasek aan de start. Đurasek is geen veel-winnaar en zijn meest aansprekende resultaten boekte hij dit jaar. Zo won hij de Ronde van Turkije zonder één etappe te pakken. Hij was dichtbij maar verslikte zich tijdens een steile klim in de oude Davide Rebellin. In de Ronde van Zwitserland won hij wel een etappe door, na twee bergen van de tweede en twee bergen van de eerste categorie, in de slotkilometer weg te rijden bij een uitgedunde kopgroep. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de echte toppers vooral in de Dauphiné actief waren, maar het kan niet anders dan dat deze uitslagen hem hoger in de ploeghiërarchie hebben gebracht. Als hij voor eigen succes mag gaan, zal hij die ‘onbekende’ renner zijn die tussen de gevestigde namen in bergetappes van voren eindigt. Wellicht dat er een verrassing als in Zwitserland mogelijk is; de meeste renners zullen Rui Costa in de gaten houden.

Hoewel Rui Costa grote successen behaald heeft en op tijd de juiste Tourvorm lijkt te hebben gevonden, is hij nog geen zekerheidje voor een goed klassement; deze vorm had hij in eerdere jaren ook al getoond. Als ik een plaatsje over heb in mijn selectie zal het resterende budget bepalen welk van de twee ik nog zal opstellen.

Durasek

Een gedachte over “Tourtip 7: Rui Costa en Kristijan Đurasek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s