Tourtip 6: Team BMC


Aftellend naar de Tourstart worden in deze reportage voor Cyclingstory.nl renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in de Tourpoule?

Vandaag in deel 6 Team BMC

Team BMC gaat voor het podium met kopman Tejay van Garderen. In het Critérium du Dauphiné was Van Garderen op weg naar de eindoverwinning totdat Team Sky in de persoon van Wout Poels tempo ging rijden in de allerlaatste beklimming. Dat was het definitieve signaal dat Sky-kopman Froome zijn zinnen had gezet op de eindoverwinning; nadat Poels zich leeg had gereden, ging Froome door. Van Garderen volgde maar moest een gaatje laten en zag lijdzaam toe hoe dat groter werd. De bonificatiesecondes op de finish werden hem niet gegund (of hij kwam te kort) en hij verloor in de leiderstrui het eindklassement op slechts tien seconden. Toch ziet Van Garderen zichzelf al op het podium na drie weken Tour. De verwachting is dat de strijd tussen Froome, Nibali, Contador en Quintana gaat. Maar Contador heeft nog pijntjes uit de Giro, Quintana voelde zich nog niet top en Nibali haalde zijn vorm van 2014 nog niet. En dus zijn ze bij BMC optimistisch.

Team BMC heeft met Taylor Phinney of Rohan Dennis als tijdritspecialist een kanshebber op het eerste geel. Als regerend wereldkampioen op de ploegentijdrit is BMC de favoriet voor etappe negen. De generale repetitie werd onder leiding van voormalig werelduurrecordhouder Rohan Dennis in de Dauphiné al gewonnen. Manuel Quinziato, niet de minste renner, was er na afloop duidelijk over in zijn commentaar: “It was no fun. Rohan is a fucking animal.”

Grote afwezige zal Philippe Gilbert zijn. Er lagen zeker kansen voor hem in de eerste week met een sprint bergop, zoals hij in 2011 op Mont des Alouettes deed. Ondanks zijn goede vorm in de Giro dreigde hij niet te worden geselecteerd waarna Gilbert middels openlijke kritiek op de ploegleiding aan leek te sturen op een vertrek bij BMC. Volgens de officiële verklaring kan hij nu vanwege een knieblessure niet deelnemen. BMC gokt daardoor met Greg van Avermaet op etappewinst en heeft in die persoon misschien wel een betere team player dan in Gilbert. Dat is noodzakelijk, de ploegleiding was duidelijk door half juni te stellen dat enkel Van Garderen verzekerd is van deelname en iedereen in dienst van de kopman rijdt.

Gezien de verwachtingen in de ploegentijdrit is het verstandig sowieso een BMC-renner op te stellen, en als er iemand is die De Grote Vier kan bedreigen in het eindklassement, is het van Garderen.

BMC

Een gedachte over “Tourtip 6: Team BMC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s