Tourtip 5: Alejandro Valverde


Aftellend naar de Tourstart worden in deze reportage voor Cyclingstory.nl renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in de Tourpoule?

Vandaag in deel 5 Alejandro Valverde.


Met meer dan gemiddelde belangstelling kijk ik in deze Tour naar Alejandro Valverde. Hij is al 35 jaar, maar nog lang niet afgeschreven. Hoewel een introductie wellicht overbodig is, toch even kort wat highlights op zijn indrukwekkende palmares. Vorig jaar eindigde Valverde vierde in de Tour en derde (met één etappeoverwinning) in de Vuelta. Dit jaar won hij Luik-Bastenaken-Luik én de Waalse Pijl op indrukwekkende wijze. Op de Cauberg finishte hij als tweede in de Amstel Gold Race. Het is bijna een kopie van zijn succesvolle voorjaar van 2006. Die lijn kon hij helaas niet doortrekken in de Tour; een val in de eerste week betekende toen einde Tour. Dat hij het in zich heeft een goed klassement te rijden en de concurrentie op korte steile beklimmingen op achterstand kan rijden is dus bekend. Toch is Nairo Quintana de absolute kopman van Team Movistar. Met relatief korte bergetappes en weinig tijdritkilometers lijkt deze Tour een kolfje naar de hand van Quintana en samen met Froome, Contador en Nibali gaat hij namens Team Movistar strijden om het geel.

Maar, wat gebeurt er als Valverde het geel pakt? Dat zou zomaar het geval kunnen zijn en al in de eerste week. Valverde beschikt over een goede tijdrit en kan na dag één al hoog in het klassement staan. Als hij de tweede dag goed doorkomt wacht etappe drie die finisht zoals de Waalse Pijl op de Muur van Huy, waar tevens bonificatieseconden te verdienen zijn. Etappe zes lijkt vlak maar heeft een colletje vergelijkbaar met de Cauberg uit de Amstel Gold Race op 500 meter van de finish en etappe acht eindigt op de Mûr-de-Bretagne; een klim van twee kilometer bij een gemiddelde stijging van 6.9%. Vier etappes dus om eens goed op Valverde te letten. Pakt hij het geel? En wat dan, verdedigen? Of zal de ploeg in dienst van hem rijden om zo lang mogelijk het geel binnen de ploeg te houden? En waar staat Quintana na die week? Overigens zijn het aankomsten die Quintana ook liggen, maar Valverde laat jaar in jaar uit zien tot de allerbeste ‘puncheurs’ van het voorjaar te behoren.
In mijn team maak ik zeker plaats voor Valverde. Behalve de garantie voor een goed klassement (over 13 uitgereden grote rondes is zijn gemiddelde in het eindklassement plaats 5) zijn de etappes om naar uit te kijken 1 (tijdrit), 3 (Muur van Huy), 6 (de Franse Cauberg), en 8 (Mûr-de-Bretagne).

valverde

3 gedachten over “Tourtip 5: Alejandro Valverde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s