Tourtip 4: Tom Dumoulin


Aftellend naar de Tourstart worden in deze reportage voor Cyclingstory.nl renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in de Tourpoule?
Vandaag in deel 4 Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin zou sinds Erik Breukink in 1989 de eerste Nederlander in het geel kunnen worden. De 24-jarige Dumoulin begint in Utrecht aan zijn derde Tour en maakte in eerdere edities al deel uit van de Giant-trein. Daarin maakte hij in zijn eerste jaar al indruk door als locomotief de rest van de trein bijna aan gort te rijden. Tom is dan ook een hardrijder van wereldklasse.

Zijn specialisme is dus de tijdrit, en na vele ereplaatsen en overwinningen in kleinere rondes, wordt het nu eens tijd voor die ene echt grote klapper. Hij heeft het in zich om zijn grootste rivaal Tony Martin te verslaan en het thuisvoordeel zou hem vleugels kunnen geven. Een huldiging op dag één behoort tot de reële mogelijkheden. Zijn optreden in de Ronde van Zwitserland is alvast veelbelovend met een overwinning in de proloog en afsluitende tijdrit, waarin hij onder andere Fabian Cancellara en Matthias Brändle versloeg.

Daarna is het nog niet gedaan met Dumoulin. In de etappes 3 en 6 wachten lastige finishes waar hij zich kan laten gelden. In de voorjaarsklassiekers heeft hij nog niet meegestreden om de prijzen maar dat hij dergelijke klimmetjes goed aankan is al wel duidelijk. Het mag dus geen complete verrassing zijn als Dumoulin zich in deze etappes van voren laat zien als ze de finale ingaan. Een overwinning zal er nog niet inzitten maar top-15 zou mogelijk zijn.

In de sprintersetappes zal hij in dienst rijden van de ploeg maar daarna komen er weer kansen. Hoewel in de kleinere rondes al ereplaatsen behaald werden, lijkt het klassement van ondergeschikt belang. Er wordt gezegd dat er een groot ronderenner in hem schuilt maar daarvoor komt hij (nu nog) te kort in het hooggebergte. Zijn optreden in de Ronde van Zwitserland was erg sterk, maar echte klassementsmannen bereidden zich in andere rondes voor waardoor niet duidelijk is waar hij precies staat. Een vlucht in een heuvel- of  bergetappe lijkt eerder te gebeuren zoals in 2013 toen hij als zesde finishte in de etappe naar Gap, met drie beklimmingen van de tweede categorie. Deze zitten vooral in de tweede week.

Ik neem Dumoulin op in mijn Tourpoule. Winkans in de tijdrit op dag 1 is reëel en alles wat-ie daarna meepakt is een bonus voor mijn team.

tom_dumoulin_tt

2 gedachten over “Tourtip 4: Tom Dumoulin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s